![](/media/lib/30/dieta-srodziemnomorska-a607a061be8176b3b70d028ba8a13807.jpg)
Światowe dziedzictwo kulinarne
26 czerwca 2008, 16:21Hiszpania, Grecja, Maroko i Włochy rozpoczęły akcję podtrzymywania wspólnej tożsamości kulturalnej i kulinarnej. Zamierzają zwrócić się do UNESCO z prośbą o wpisanie kuchni śródziemnomorskiej na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego i Przyrodniczego Ludzkości. Ruchowi mają przewodniczyć Włosi.
![](/media/lib/19/1197975314_038086-25a3f056c16a9b5bbda813f1a769766d.jpeg)
Zdrowy jak średniowieczny chłop
18 grudnia 2007, 10:46Jeśli udało im się przeżyć epidemie, wg dr. Rogera Hendersona, średniowieczni ludzie prowadzili zdrowszy tryb życia niż żyjący dzisiaj ich potomkowie. Dieta obfitowała w produkty niskotłuszczowe i warzywa, a wszystko popijano lekkim piwem. Gdy spożytych kalorii uzbierało się nieco więcej, bez obaw spalano je podczas 12-godzinnego dnia pracy.
![Lody włoskie](/media/lib/14/1188899848_269606-c53d11f1348c6f506e103cc51929fcc3.jpeg)
Włosi wynaleźli idealne lody
4 września 2007, 09:53Włoscy specjaliści ds. żywienia z Uniwersytetu Katolickiego w Piacenzie twierdzą, że opracowali lody, które idealnie wpasowują się w zdrową dietę śródziemnomorską. Zespół Attilia Del Re pracował nad nim aż pół roku.
![Owoce na targu w Barcelonie](/media/lib/5/1175850147_890465-90e243f713eadd68b24a7eafc9d65a45.jpeg)
Dieta śródziemnomorska zabezpiecza przed astmą
6 kwietnia 2007, 08:52Dieta obfitująca w owoce, warzywa i orzechy zapobiega rozwojowi dziecięcych alergii wziewnych i astmy.
Oliwa walczy z rakiem
20 grudnia 2006, 12:11Osoby używające dużych ilości oliwy zapobiegają powstawaniu uszkodzeń komórek, które prowadzą do procesów nowotworowych.